arrow_back_ios Terug

Mei 2019 Makerspace in de JoJo dankzij het Jacoba van Beierenfonds

Dankzij een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen heeft de JoJo nu een echte Makerspace! In de Makerspace kun je gebruik maken van de apparatuur om zelf creatieve ontwerpen te maken en te drukken op bijvoorbeeld textiel, petten en mokken. Door deze speciale apparatuur beschikbaar te stellen in de Makerspace, kun je je creativiteit op een heel nieuw level inzetten en zelf prachtige dingen maken met deze digitale technieken.

Wat vind je in de Makerspace?
In de Makerspace is diverse apparatuur te vinden. Zo kun je met de snijplotter digitale ontwerpen uitsnijden op onder andere stickervellen, transfervellen voor textiel en andere materialen, maar ook karton om vervolgens bijvoorbeeld kaarten mee te maken. Daarnaast is er een sublimatieprinter. Met deze printer print je een ontwerp of foto op speciaal papier, dat je vervolgens met de hittepers kunt aanbrengen op bijvoorbeeld een t-shirt. De hittepers die er staat heeft verschillende opzetstukken zodat je deze naast textiel ook kunt gebruiken voor het aanbrengen van je ontwerp op petten, mokken, onderzetters. Met de speciale zeefdruk kit is het ook mogelijk om een ontwerp op een zeefraam te persen en vervolgens met textielverf over te brengen op een t-shirt, tas of andere vormen van textiel.

De bureau's van de Makerspace zijn via de HLT Uitdaging gedoneerd door Woonstichting Vooruitgang. Daarbij hebben we ook nog een extra toevoeging gekregen van iemand om de Makerspace compleet te maken; een 3D-printer. Op de laptop hebben we alle software geïnstalleerd om met al deze speciale apparatuur te kunnen werken en we hebben materialen in huis, als de transfervellen, verschillende kleuren stickers en andere benodigdheden.

Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers de apparatuur al aardig onder de knie. Als je eenmaal weet hoe het werkt is het eenvoudig om deze kennis over te brengen aan anderen en is het vervolgens niet heel moeilijk om mee te kunnen werken. Het bedrijf Makerplace uit Leiderdorp heeft ons erg goed begeleid in de aanschaf van de apparatuur. Hun doelstelling is dan ook om deze technieken beschikbaar te maken voor een groter publiek, dus ze waren dan ook erg enthousiast toen ze hoorden over ons project. Ze hebben geholpen met het samenstellen van een pakket met uitgebreide mogelijkheden, zodat er voor ieder wat wils is. Daarnaast hebben we van hen goede uitleg gekregen over hoe alles werkt en kunnen we altijd bij ze aankloppen als we iets willen weten of er even niet uitkomen.

De JoJo is ontzettend blij met deze extra mogelijkheden die we nu kunnen bieden voor creatieve expressie en zien ook het nut van de educatieve kant die het werken met deze techniek met zich meebrengt. Binnenkort willen we dan ook graag workshops gaan organiseren en meer mensen kennis laten maken met de mogelijkheden die deze technieken te bieden hebben. 

Je vindt de Makerspace boven in de JoJo aan het Hortusplein 14 in Sassenheim. Ontmoetingswerkplaats De JoJo is een project van Stichting Repair Caf├ę Teylingen.