Geplaatst op: 22-11-2017
De stichting Vrienden in Warmond houdt op te bestaan. De 12.100 euro die nog in kas zat, is geschonken aan het Jacoba van Beierenfonds Teylingen. Doordat de schenking nog dit jaar is gedaan, verdubbelt Fonds 1818 dat bedrag. In totaal krijgt het fonds 24.200 euro dankzij deze verdubbelaar.
Vrienden in Warmond begon als kennismakingsclub voor mannen die in Warmond woonden. Een aantal jaren later nam de club het initiatief voor de organisatie van het Leede Concert. Vanaf 2006 was er jaarlijks een gratis concert op het Warmondse water. Bedrijven konden een sloep huren, waarvan de opbrengst naar de opgerichte stichting Vrienden in Warmond ging. Verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Warmond werden vervolgens verrast met een cheque.

Politie optreden
Tot het in 2012 misging, toen na afloop van het concert de politie ingreep omdat ze meenden dat er overlast was. Omstanders bemoeiden zich ermee en er volgden enkele arrestaties. Inmiddels is de zaak afgedaan, zegt Maikel Ouwerkerk namens het bestuur van de stichting Vrienden in Warmond. "Er is genoeg over gezegd en we willen het in het verleden laten." De zevende editie van het Leede Concert was ook meteen de laatste. "Het was altijd een heel gezellig evenement en we hadden het graag nog jarenlang op de evenementenkalender gezien, maar na 2012 besloten we al snel dat er geen vervolg zou komen."

Lokale initiatieven
Toen hadden de Vrienden nog geld in kas. Jarenlang werd er kleine donaties gedaan, tot de stichting door het Jacoba van Beierenfonds Teylingen om een donatie werd gevraagd. Het idee ontstond snel om de resterende middelen naar het lokale fonds over te maken. Verenigingen en particulieren uit Teylingen met een project voor de gemeenschap kunnen via www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl een aanvraag doen voor een donatie van maximaal 1.500 euro. Ouwerkerk: "We vinden het een goed idee, dat het hele bedrag naar het fonds gaat. Initiatiefnemers uit Teylingen kunnen vervolgens bij hen een aanvraag doen. Op die manier blijft het bedrag in onze gemeente en hebben hopelijk veel verenigingen en inwoners er plezier van."

Sophieke Klaver van het Jacoba van Beierenfonds is blij met de schenking. "Het is een waanzinnig mooi bedrag. Hopelijk kunnen we meer mensen overtuigen, om in de decembermaand vrijgevig te zijn. De verdubbelaar van Fonds 1818 geldt namelijk alleen nog voor dit jaar."

Door als vriendenclub
Door het geld te schenken, kan de stichting Vrienden in Warmond worden opgeheven. Ouwerkerk: "Dat scheelt ieder jaar kosten. We hebben liever dat dat geld goed besteed wordt". De Vereniging Vrienden in Warmond houdt niet op te bestaan en gaat gewoon door zoals het ooit is begonnen: als vriendenclub. "Wij hebben elke maand een bijeenkomst en daarnaast organiseren we ook nog leuke activiteiten. Maar niet meer zo grootschalig als de Leede Concerten."

Bron: De Teylinger
« Terug