Geplaatst op: 02-10-2017
"Ik dacht meteen: wie dit ook bedacht of gemaakt heeft, die heeft een fantastisch instrument ontwikkeld." Met zichtbaar enthousiasme vertelt wethouder Van Kempen vrijdag over zijn ervaringen met de Tovertafel. In verpleeghuis SassemBourg werd het spel, dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met dementie, door hem officieel in gebruik genomen.
"Een tovertafel is eigenlijk geen tafel, maar een beamer die verschillende spellen op de tafel projecteert," vertelt Edith Neirynck, teammanager van ActiVite SassemBourg. "Bewoners worden er minder apathisch van, gaan meer bewegen en krijgen meer sociale interactie." Wethouder Van Kempen beaamt dit: "In februari van dit jaar werd duidelijk dat mijn schoonvader niet meer thuis kon wonen, vanwege een vorm van dementie. Als je dan rondloopt op zo'n afdeling waarvan je weet: dit is de laatste plek waar hij zijn bed neer gaat zetten, is dat een emotioneel moment. We liepen door het hele huis, maar pas toen we langs de Tovertafel liepen, veranderde zijn houding. Er was iets wat zijn aandacht trok, waar hij ook meteen aan mee ging doen: de Tovertafel. Ik heb dus in mijn eigen familie gezien wat het kan doen en kan uit de grond van mijn hart beamen dat de bewoners hier veel plezier aan zullen gaan beleven", aldus de wethouder.

"Een fantastisch instrument" 

Om het geld voor de Tovertafel bijeen te krijgen, schreven twee medewerkers van ActiVite en een familielid van een bewoner verschillende fondsen aan. Door giften van het Jacoba van Beierenfonds, het Nationaal Ouderenfonds, het Pastoraal Fonds, de Protestantse Gemeente Sassenheim en RDO Balije van Utrecht werd de aanschaf van de Tovertafel mogelijk. Vanaf nu rouleert het spel tussen de drie woongroepen voor mensen met dementie in SassemBourg.

Bron: De Teylinger
« Terug